Realisatie Natte Ecologische Zone Molenplas

Cultuurwerken en parken

GKB heeft in opdracht van het Hoogheemraadschap van Delfland in de gemeente Lansingerland aan de Molenplas in Berkel en Rodenrijs een nieuwe Natte Ecologische Zone gerealiseerd.

Natte Ecologische Zones (NEZ)

Als partner van Klimaatkrachtig Delfland en met een jarenlange ervaring in cultuurtechnische werken in een waterrijke omgeving, is GKB specialist in waterberging en klimaatadaptieve oplossingen. We hebben met GKB al verschillende Natte Ecologische Zones mogen aanleggen. In deze zones worden verschillende ingrepen gedaan om de waterkwaliteit en biodiversiteit te verbeteren en de individuele zones worden zoveel mogelijk verbonden om tot één groot netwerk van waternatuur te komen.

NEZ Molenplas

Afgelopen jaar heeft GKB een nieuwe NEZ mogen aanleggen aan de Molenplas in Berkel en Rodenrijs. Onderdeel van de werkzaamheden was de realisatie van natuurlijke oevers door het afgraven van grond werden moeraszones gecreëerd. Deze zones zijn aantrekkelijk voor diverse oeverplanten en vormen een perfect leefgebied voor jonge vissen om op te groeien. Ook amfibieën zoals kikkers, salamanders en vele insecten voelen zich hier thuis.

Voor de oevers is gebruik gemaakt van Aqua-Flora® matten en de verschillende oeverzones zijn ingeplant met diverse water- en oeverplanten. GKB plaatste een tijdelijke bescherming tegen ganzenvraat, dit om jonge aanplant te beschermen. Verder is er een beschoeiing  van rijshout aangebracht en zijn er stamhouten golfbrekers geplaatst.

De werkzaamheden in Berkel en Rodenrijs zijn inmiddels afgerond, waarmee weer een mooie bijdrage geleverd is aan het bestaande netwerk van waternatuur.

Meer weten?

Klimaatkrachtig Delfland, een initiatief van Hoogheemraadschap Delfland dat partijen en projecten verbindt en kennisuitwisseling stimuleert. Klik hier voor meer informatie over Klimaatkrachtig Delfland of klik hier voor meer informatie over onze visie op klimaatverandering. 

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe projecten? Volg GKB groep op Linkedin