boomplantdag 2019 in Hendrik Ido Ambacht

Groenonderhoud Boomverzorging

Op woensdag 27 november vond in Hendrik Ido Ambacht weer de jaarlijkse boomplantdag plaats. Voor ons een uitgelezen kans om een nieuwe generatie te inspireren voor het vak. GKB leverde een praktische bijdrage in de voorbereiding en begeleiding van het planten én gaf de 60 leerlingen een educatief presentje mee, waar ze de komende jaren hun groene vingers op kunnen trainen.

Tijdens de boomplantdag worden door basisschoolleerlingen door heel het land bomen geplant. Het is een mooie manier kinderen al op jonge leeftijd in aanraking te laten komen met de natuur. De landelijke boomplantdag wordt meestal in maart gehouden. In de gemeente Hendrik Ido Ambacht is deze naar het najaar verplaatst, omdat de kans dan groter is dat de boom goed aanslaat. Een groep van circa 60 leerlingen groep 7 & 8 van twee scholen (SOLVilla Ambacht en Kindcentrum De Tweestroom) namen dit jaar deel.

Jong geleerd….
Kinderen al op jonge leeftijd bewust maken van het belang van natuur is een missie die GKB zeer onderschrijft. Daarnaast zijn wij áltijd bezig direct of indirect te investeren in een volgende generatie gepassioneerde vakmensen. Onder het motto ‘jong geleerd, oud gedaan’ leverden wij daarom ook dit jaar weer graag een bijdrage aan de boomplantdag.

“Onder het motto ‘jong geleerd, oud gedaan’ leverden wij daarom ook dit jaar weer graag een bijdrage aan de boomplantdag”

Medewerkers van GKB hebben ook dit jaar het planten voorbereid door de boomgaten voor te graven, en de bomen en materiaal te leveren en op locatie klaar te zetten. Voordat het ‘echte werk begon’ hebben we een inleiding voor de deelnemende leerlingen verzorgd. In een korte introductieles kregen de leerlingen uitleg over de boomsoort; Waarom een knotwilg? Wat zijn de eigenschappen van die soort en wat is het belang van die soort voor de biodiversiteit? Vervolgens werd het ‘plan de campagne’ uitgelegd en konden de leerlingen –onder begeleiding van onze medewerkers- aan de slag.

Wie zaait…
Na afloop kregen alle leerlingen een klein fruitboompje mee naam huis. Ze konden kiezen uit een appel- pruimen- en kersenboompje. Zo kunnen ze ook thuis bij het planten, en later door het jaar heen, blijven observeren, leren en hopelijk proeven hoe bijzonder de natuur is. Een presentje, waarmee we natuurlijk hopen de aangewakkerde interesse nog lang vast te houden!

Wat ons betreft was het een geslaagde editie van de Boomplantdag. We hebben een fanatieke nieuwe generatie ‘groene vingers’ aan het werk gezien en met veel plezier een bijdrage geleverd aan een weer wat groenere gemeente!