Rotterdams hout hergebruikt

27 november 2020

Bij GKB zijn we altijd op zoek naar mogelijkheden om te verduurzamen. En dan blijken de simpelste oplossingen vaak de mooiste! Zo kwam de bomenploeg van GKB onlangs met het plan om oude, gerooide bomen te verzagen tot boompalen voor de nieuwe aanplant. Een even simpel als sterk circulair initiatief, dat in de Gemeente Rotterdam direct is toepast.

Oud hout, nieuwe aanplant

GKB verzorgt op diverse locatie binnen de Gemeente Rotterdam zowel het rooien van oude bomen, als de aanplant van nieuwe bomen. De bomenploeg van GKB merkte op dat de gerooide bomen in veel gevallen nog van prima kwaliteit waren en wel eens geschikt zouden kunnen zijn voor hergebruik. Zo ontstond het idee om het gerooide hout binnen Rotterdam een nieuwe bestemming door deze te verzagen tot nieuwe boompalen.

Besparing in CO2

Door het oude hout her te gebruiken, hoeft er geen bos gerooid te worden voor de benodigde nieuwe boompalen. Daarnaast besparen we CO2 door een aanzienlijke vermindering in transport. In plaats van een compleet separate afvoer en aanvoer van materiaal voor de nieuwe aanplant, is er nu een grote overlap in de transportketens en blijft het hout binnen de regiogrenzen. Het feit dat het Rotterdams hout nu een nieuwe toepassing krijgt binnen de gemeente sluit bovendien perfect aan bij de circulaire missie die GKB met de gemeente deelt.

De boompalen van Rotterdams hout zijn deze week voor het eerst toegepast bij een aanplantingsproject aan de Burgemeester Le Fevre de Montignylaan. We hopen hiermee het begin te hebben gemaakt van een nieuwe circulaire traditie.

Wilt u meer weten over dit project of andere oplossingen? Neem dan contact met ons op.