Rotterdams dobberend bos op reis – deel 1

15 januari 2021

Iedereen die de Rotterdamse Rijnhaven wel eens heeft bezocht kent ze ongetwijfeld; de 20 dobberende bomen van kunstproducent Mothership. GKB verzorgde, in samenwerking met Van den Berk Boomkwekerijen, de realisatie van dit bijzondere kunstproject in 2016. Nu, 5 jaar later, staan de bomen er nog verrassend goed bij. Slechts een enkele boom is vervangen en dat in de zoute, winderige en onstuimige omgeving. Desondanks zullen de bomen nu in rustiger vaarwater terecht komen. In verband met de geplande werkzaamheden aan de Rijnhaven, gaat het kunstwerk de komende tijd op pad naar een nieuwe bestemming: De Floriade!

 

Het Dobberende Bos

Zoals hier te lezen heeft het Dobberende Bos zijn oorsprong in de installatie ‘In Search Of Habitus’ van kunstenaar Jorge Bakker (Columbia, 1973). Een werk bestaande uit een aquarium met drijvende miniatuurbomen. Kunstproducent Mothership zag ruimte in de grote binnenhavens van Rotterdam en bracht het kunstwerk hier ‘in het echt’ tot leven. Een uitdagende technische klus, waar GKB met veel plezier aan werkte. Afgedankte boeien kregen nieuw leven in onze staalwerkplaats en werden aangepast om de bomen te dragen.
Het tijdelijke kunstwerk zou vijf jaar de Rotterdamse Rijnhaven sieren. Inmiddels, met een grootschalige herinrichting van het gebied op komst, is het tijd een nieuw onderkomen te vinden voor het Dobberende Bos.

 

Op weg naar de Floriade

Bedenker van het kunstwerk, Mothership, heeft een bijzondere nieuwe ligplaats weten te vinden voor de bomen, namelijk de Floriade 2022. De installatie wordt de organisatie van de Floriade aangeboden namens de stad Rotterdam en is met veel enthousiasme ontvangen. Vanaf het voorjaar 2021 is Het Dobberende Bos te zien bij de entree van de wereldtuinbouwtentoonstelling; het Weerwater in Almere.

 

Aanpassen & inpakken

De singels van Almere bieden natuurlijk flink andere omstandigheden dan de diepe wateren van de Rotterdamse haven. Daarom zijn GKB en boomkwekerij Van den Berk gevraagd de aanpassing en verhuizing te begeleiden. Van der Berk boomkwekerijen heeft de zorg voor de bomen, GKB past de boeien aan de nieuwe bestemming aan én organiseert de verhuizing.

Afgelopen week zijn de bomen opgeladen en op dit moment worden de boeien aangepast. Komende week gaat het kunstwerk op transport en start de verhuizing echt.

Wordt vervolgd!