Realisatie nieuwe brug in snelfietsroute Den Haag- Leidschenveen

19 februari 2021

Om fietsverkeer te bevorderen worden er op diverse plekken zogenoemde ‘snelfietsroutes aangelegd, hoogwaardige fietsroutes die voor goede fietsverbindingen zorgen tussen stadscentra, woon- en werklocaties. In september 2020 heeft GKB in opdracht van FiberCore Europe een brug vervangen op de route “Binnenstad- Leideschenveen”. Bij de realisatie van de nieuwe brug is er veel aandacht besteed aan de aanleg van een geleidelijke overgang. Zo kan er nu comfortabel en op snelheid door worden gefietst!

 

Snelfietsroute zonder obstakels

Snelfietsroutes zijn hoogwaardige fietsroutes die zorgen voor goede fietsverbindingen tussen stadscentra, woongebieden, werklocaties en andere belangrijke bestemmingen. De routes liggen veelal voor het grootste gedeelte buiten de bebouwde kom, maar sluiten ook goed aan op hoogwaardige stedelijke hoofdfietsroutes.
De provincie Zuid-Holland heeft verschillende snelfietsroutes aangelegd, waaronder de route vanuit centrum Den Haag naar Leidschenveen. Hierbij wordt gezocht naar snelle en comfortabele routes met zo min mogelijk vertragende obstakels. Een oude brug in het Schrepelpad voldeed niet aan de hoge eisen en moest worden vervangen.

Nieuwe comfortabele fietsbrug

De Gemeente Den Haag maakte een schetsontwerp voor de nieuwe brug. In opdracht van FiberCore Europe vertaalde GKB dit naar een definitief ontwerp zonder steunpunten in het water. Voor het realiseren van de brug is er gekozen voor materiaal met een lange levensduur. Het composiet brugdek is gerealiseerd FiberCore Europe en ook het leuningwerk en de damwand bij de landhoofden zijn van kunststof.

 

Geleidelijke hellingen zorgen voor een comfortabele overgang

GKB verzorgde de volledige uitvoer van de vervanging. Van het vergunningstraject, de communicatie met omwonenden, de omleidingsroute tot en met de realisatie zelf. In een periode van circa twee weken is de oude brug verwijderd en zijn er voor de nieuwe brug ter hoogte van de landhoofden palen geheid. GKB heeft gezorgd voor mooie, geleidelijke hellingen naar de brug en deze met klinkers dicht gestraat. Tijdens een onderhoudsronde heeft de Gemeente Den Haag zelf de overgangen nog van asfalt voorzien.

 

GKB Groep heeft een brede ervaring in bruggen, weg- en waterbouw. Klik hier voor een overzicht van andere gerealiseerde projecten of neem contact met ons op voor meer informatie.