Uitkijktoren Castricum

Kunstwerken Staalwerk

De realisatie van de uitkijktoren in Castricum is een feit. In onze staalfabriek is de constructie in delen geprefabriceerd en opgebouwd. Het imposante bouwwerk is medio februari 2021 naar zijn plek gebracht: de top van de Papenberg, de hoogste duintop van Castricum.

Papenberg project
Drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder PWN heeft samen met de gemeente Castricum plannen gemaakt om het gebied de Papenberg op te knappen, aantrekkelijker in te richten voor bezoekers én tegelijkertijd de natuur in de binnenduinrand te versterken. De uitkijktoren vormt een onderdeel van die vernieuwde Papenberg.

(Corten)stalen constructie
Het ontwerp van de uitkijktoren is verre van alledaags. In een buizenframe van ruim zeven meter hoog hangt een stalen gevaarte: een ronde en gebogen cortenstalen constructie, die veel van een schip weg heeft. Het bouwwerk heeft niet voor niets al de bijnaam ‘de golf’ gekregen.
Op het speciale cortenstaal komt een corrosielaagje waardoor het staal zich beschermd tegen invloeden van buitenaf. Staal heeft zo zijn voordelen als bouwmateriaal. Het is duurzamer, minder onderhoudsgevoelig en beter bestand tegen vandalisme dan bijvoorbeeld hout.

Beschermd natuurgebied
Niet alleen de dubbel gekromde vorm van het ontwerp maakt dit project vrij complex. Een andere uitdaging vormt de locatie van de uitkijktoren: een beschermd Natura 2000-gebied, waarvan de ondergrond een aardkundig monument is. Er mag maximaal één meter gegraven worden onder het bestaande maaiveld, de uitstoot moet zeer laag zijn en de omgeving (beschermde planten en dieren) vergt bijzondere aandacht.

Ervaring met complexiteit
Gezien de complexiteit en locatie van het project, en onze ervaring daarmee, benaderde het landelijk adviesbureau Eelerwoude – dat PWN bij het Papenberg project adviseert en ondersteunt – ons om mee te denken in het ontwerp van de uitkijktoren. Daarna hebben wij het voorlopig ontwerp uitgewerkt tot DO (definitief ontwerp) en UO (uitvoeringsontwerp). Nepocon Ingenieurs & Adviseurs heeft de berekening daarvan gedaan.

Weids uitzicht
Het kunstwerk is in delen naar Castricum vervoerd en met een kraan omhoog gehesen naar de top van de Papenberg. Waar het bouwwerk uiteindelijk in elkaar is gelast. Bezoekers kunnen nu van het uitkijkpunt genieten van het nieuwe, weidse uitzicht over het duingebied. Vanaf de toren overzie je aan de oostkant Castricum plus het complete landschap daarachter tot aan Alkmaar, en aan de westkant de duinen met de zee.

Tip! Omroep Castricum heeft een mooie documentaire over dit project gemaakt. Ze volgden de bouw van de uitkijktoren, van ontwerp tot plaatsing. Een interessant kijkje in onze keuken…

Wilt u meer weten over GKB, wat wij doen en waarom? Klik dan hier of neem contact op via info@gkbgroep.nl. Voor een overzicht van meer projecten van GKB Staalwerk, klik hier.