GKB realiseert voetgangersbrug van circulair beton.

26 juni 2023

Afgelopen maand werd in Hoogvliet, aan de Botreep de nieuwe voetgangersbrug aan de “Slaghaam” geopend. Een unieke brug, gerealiseerd van (deels) hergebruikt, duurzaam beton. GKB is trots een bijdrage te hebben geleverd aan dit bijzondere project van de Gemeente Rotterdam, dat onderdeel uitmaakt van het Europese studieprogramma Urbcon.

Urbcon – zoeken naar duurzaam beton

Beton is één van de meest gebruikte én meest belastende materialen ter wereld. Ook GKB ontkomt in haar werkzaamheden niet aan het gebruik ervan. Omdat wij wel altijd op zoek zijn naar verduurzamingskansen, waren we wel direct enthousiast toen de Gemeente Rotterdam een aanbesteding uitschreef voor de realisatie van een project binnen het Europese studieproject Urbcon.

Urbcon is een onderzoeksproject waarbinnen de Gemeente Rotterdam samen met diverse partners uit Nederland, België, Duitsland en Groot-Brittannië zoekt naar vernieuwende manieren om beton te maken. Met hergebruik van materialen en dus met minder CO2-uitstoot.

Een voetgangersbrug van circulair beton

De aanbesteding betrof de realisatie van een voetgangersbrug in Hoogvliet, uitgevoerd in een nieuw soort, circulair beton. Voor de realisatie van de nieuwe brug heeft GKB de samenwerking gezocht met betonspecialist De Lek Beton. De nieuwe brug is gemaakt van een betonmengsel waarvan een deel bestaat uit cementvervangers en bijproducten uit de industrie.

Testen, meten en monitoren

Voordat de brug werd gebouwd heeft GKB samen met De Lek Beton al een kubustest gedaan en een losse balk van het materiaal getest. In de werkplaats (werkplaats van Aart) zijn vervolgens de drie prefab brugdekken geproduceerd waaruit de brug is opgebouwd. Nadat één van deze brugdekken een grondige test met maximale belasting glansrijk heeft doorstaan, zijn de delen geplaatst.

Ook de komende jaren wordt de brug nauwkeuring in de gaten gehouden.  Dankzij de glasvezelkabels in het brugdek kan de gemeente de verzamelde gegevens uitlezen via een speciaal systeem en worden trillingen gemeten met behulp van een mobiele app. Hierdoor kunnen eventuele problemen tijdig worden opgespoord en opgelost.

De voetgangersbrug is op 9 juni jl. feestelijk geopend door wethouder Chantal Zeegers.

Wilt u meer weten over dit project? Of over onze activiteiten op het gebied van duurzaamheid en circulariteit? Neem contact met ons op via info@gkbgroep.nl.