Duurzame aanpak van Japanse Duizendknoop

24 juli 2020

In samenwerking met de innovatieve start-up Weexit heeft GKB een duurzame methode ontwikkeld om invasieve exoten als de Japanse Duizendknoop effectief te beheren.

 

Japanse Duizendknoop

De Japanse Duizendknoop is een exoot die al jaren door het hele land voor grote problemen zorgt. De plant woekert en verdringt andere soorten. GKB heeft, in samenwerking met de innovatieve start-up ‘Weexit’, de handen ineen geslagen om een methode te ontwikkelen voor het beheer van dit soort invasieve exoten.

 

Verantwoord beheren met ‘Weex-1’

GKB is zeer begaan met natuurbehoud en besteedt veel aandacht aan duurzaamheid. De methode is dan ook gebaseerd op het gebruik van plantaardige en biologische ingrediënten, die we in onze dagelijkse voeding tegenkomen. Daarbij worden de ingrediënten van ‘Weex-1’ door micro-organismen gebruikt als energiebron. Omdat de plant het middel niet als vijandig ziet, wordt het in de sapstroom opgenomen. Dit zorgt er voor dat de plant van binnenuit ‘verdroogt’.

 

Proefontheffing

Voor onze methode hebben wij momenteel een proefontheffing. Op onderstaande foto is het resultaat zichtbaar van een proef met Weex-1 op een veld overwoekerd door Japanse Duizendknoop. Op een aantal vierkante meter is een test uitgevoerd. Zoals te zien heeft de Duizendknoop hier plaatsgemaakt voor gras.