Rickey’s ballerina’s in ere hersteld

25 maart 2020

Sinds 1989 wordt de gevel van de Rotterdamse Schouwburg gesierd door het kunstwerk ‘The Three Columns’ van George Ricky. Een ingenieus, kinetisch werk, dat tijdens een storm in 2015 beschadigd raakte. GKB dook de geschiedenis in om het complexe kunstwerk in ere te herstellen. Het resultaat? De ballerina’s dansen weer!

 

The Three Columns

The Three Columns is een werk van de Amerikaanse kunstenaar George Rickey. Het kunstwerk bestaat uit drie, in de wind bewegende, sculpturen in drie kubussen, die drie dansende ballerina’s verbeelden. Het werk is bedacht en gemaakt in Amerika. In 1989, bij de voltooiing van de schouwburg werd het kunstwerk aan de gemeente geschonken door de onderneming Van Ommeren|Cebeko (nu Vopak). Tijdens een storm in 2015 raakte één van de sculpturen zwaar beschadigd. In opdracht van de Gemeente Rotterdam heeft GKB de drie sculpturen van de gevel verwijderd om deze te kunnen restaureren.

 

Een bijzondere zoektocht

De restauratie van The Three Columns was een uitdagende klus. Het kunstwerk wordt door de wind aangedreven, waarvoor alle delen in perfect evenwicht moeten zijn met elkaar. Het geheel is circa 5 meter lang. Een verschil van 50 gram aan het uiteinde van een kubus kan het evenwicht al verstoren. Er was van het kunstwerk bovendien enkel fotomateriaal beschikbaar, geen technische achtergrond informatie.

GKB heeft regelmatig overleg gevoerd met Stadsontwikkeling Rotterdam, BKOR (Beeldende Kunst & Openbare Ruimte) en de architect van de schouwburg, Wim Quist. Als laatst betrokkene heeft hij de ontwikkeling en realisatie van het kunstwerk van dichtbij meegemaakt. Samen werden oplossingen gezocht om de complexe reparatie op een goede manier te kunnen uitvoeren. Met de technische kennis van GKB, aangevuld met kunsthistorische kennis, praktische ervaring en herinnering van het productieproces, is het gelukt het kunstwerk te restaureren.

 

De restauratie

GKB heeft de lasnaden verbeterd en versterkt en de lagers vervangen. Een aantal van de lagers bleek afkomstig uit de vliegtuigindustrie en moest speciaal uit Amerika worden geïmporteerd. Ook de vervanging en revisie van de bevestigingsmiddelen was een zoektocht op zich. Deze waren van Amerikaanse makelij en veelal niet vervangbaar door Europese alternatieven. Tot slot is door het team van GKB het kunstwerk volledig en grondig gereinigd, zodat het weer soepel loopt en schittert aan de schouwburggevel. En ziedaar, de dames dansen weer!

Het was een uitdagende zoektocht en een bijzondere samenwerking. We zijn blij en trots een bijdrage te hebben kunnen leveren aan dit bijzondere stukje stads- en cultuurgeschiedenis.

 

Ook RTV Rijnmond was aanwezig bij het terugplaatsen: klik hier

 

Rickey’s ballerina’s hersteld 2020