Waterval aanbrengen diergaarde Blijdorp

Cultuurwerken en parken Kunstwerken Weg- en waterbouw

In opdracht van de Diergaarde Blijdorp heeft GKB Realisatie een waterval aangebracht ter hoogte van het giraffenverblijf in de diergaarde. Diergaarde Blijdorp kent een groot en divers watersysteem. Dit systeem is organisch gegroeid in de jaren tachtig en negentig en uitgegroeid tot een variatie aan vijvers, poelen, beekjes, grachten en watervallen met een grote hoeveelheid aan pompen en leidingen. Een onoverzichtelijk en soms zelfs onlogisch systeem.

In 2015 is er door GKB Realisatie een belangrijke duiker vernieuwd tussen de Grote Vijver en de Chinese Tuin. Voor 2019 was de ambitie om de laatste stappen te zetten in het omkeren van de waterstroming, op zodanige wijze dat Diergaarde Blijdorp schoner water kan innemen vanaf het moerasgebied nabij Amazonica om dit water vervolgens onder vrij verval en via een nieuwe waterval en duiker naar de Grote Vijver te leiden. De Grote Vijver krijgt daarmee een veel betere doorstroming; de verblijfsduur gaat omlaag van 28 dagen naar 3 tot 5 dagen!

De damwand van de waterpartij aan de oostkant van de Savanne was versleten en is geheel vervangen. De sleetse kijkplek aldaar is opgeknapt en voorzien van een nieuwe overkapping in Afrikaanse stijl. Het hoogteverschil tussen Savanne en Grote Vijver bood de mogelijkheid, een waterval te plaatsen en daarmee deze kijkplek een betere beleving te geven.