Het werk omvat het cyclisch onderhoud van circa 33.000 bomen in de gemeente Schiedam. Jaarlijks wordt ongeveer een derde van het bomenbestand grondig geïnspecteerd op veiligheid en onderhoudstoestand.
Op basis van de inspectieresultaten worden jaarlijks verschillende onderhoudsmaatregelen vastgesteld en uitgevoerd. Het snoeien van bomen gebeurt met grote zorg en precisie. Wij streven naar een gemiddelde productie van ca. 300 bomen per week, om ervoor te zorgen dat het bomenbestand van Schiedam altijd in optimale conditie verkeert.
Het doel van de gemeente is om de werkzaamheden in het beheergebied zoveel mogelijk te bundelen in deelopdrachten. De basis van elke deelopdracht is de boomveiligheidscontrole, die plaatsvindt in een cyclus van 3 jaar, waarbij de gemeente in 3 segmenten is verdeeld. Elk jaar wordt één segment grondig geïnspecteerd.
Naast het waarborgen van veiligheid, wordt tijdens de boomveiligheidscontrole ook de onderhouds-staat van elke boom vastgesteld. Veiligheidsmaatregelen met betrekking tot snoei worden nauwkeurig vertaald naar specifieke snoeiwijzen en het gewenste boombeeld.
Dit project is een gezamenlijke inspanning om de groene leefomgeving van Schiedam te behouden en te versterken. Samen zorgen we voor gezonde, veilige en prachtige bomen die bijdragen aan een leefbare gemeente.
Uit te voeren werkzaamheden in hoofdlijnen
- Begeleidingssnoei bomen
- Onderhoudssnoei bomen
- Kandelaberen bomen
- Snoeien of terugzetten vormbomen
- Vellen bomen
Planning en fasering
De planning en fasering van de werkzaamheden is afhankelijk van de resultaten van de boominspecties. Op basis van deze inspecties wordt door de gemeente bepaald welke bomen gesnoeid moeten worden.
Flora en Fauna
Uiteraard houden we rekening met de flora en fauna binnen het werkgebied. Bij dit werk is de gedragscode soortenbescherming gemeenten (Stadswerk) van toepassing. Daarnaast hebben we een ecologisch werkprotocol Flora & Fauna opgesteld. In dit protocol staat aangegeven welke maatregelen we nemen om de flora en fauna te beschermen.
Het aantal en de soort flora en fauna veranderd gedurende de tijd. Daarom actualiseren we jaarlijks het ecologisch werkprotocol.
Hinder
Binnen de gemeente vinden veel van onze werkzaamheden plaats op straten en wegen. Veiligheid staat bij ons voorop, daarom kan het voorkomen dat we tijdens onze werkzaamheden (gedeeltelijke) afzettingen plaatsen op straten en wegen. We zorgen altijd voor duidelijke omleidingen en plaatsen de benodigde verkeers- en waarschuwingsborden om ervoor te zorgen dat het verkeer soepel blijft verlopen.
Op drukke locaties, zoals parken, streven we ernaar om onze werkzaamheden zoveel mogelijk uit te voeren op rustige momenten, om overlast tot een minimum te beperken.
We begrijpen dat hinder niet volledig te vermijden is, maar we doen ons uiterste best om deze zo veel mogelijk te beperken. Samen streven we naar een mooie en leefbare omgeving voor alle inwoners van de gemeente. We danken u voor uw begrip en medewerking tijdens onze werkzaamheden.